Öltöny megóvása

Vestibulum commodo volutpat laoreet
2014-05-08
Az első találkozás az anyóssal
2016-03-25
Show all

Öltöny megóvása

Öltöny megóvásaÖltöny megóvása Tanácsok , melyek segítenek megóvni kedvenc öltönyét, elmondjuk hogyan őrizheti meg öltönye azt a fazont és színt, amelybe ön beleszeretett.

Öltöny vasalásHa végre döntött, felkutatta és megszerezte álmai öltönyét, elmondom mit kell tennie ahhoz, hogy sokáig szép maradjon, és mitől tartózkodjon, ha nem akarja, hogy hamar ki kellejen dobnia, és kezdhesse az egész keresést előröl.

Az öltöny kezelése nem ördöngösség, de van néhány hiba, ami helyrehozhatatlan károsodást okoz kedvenc öltönyében. Emlékszem, amikor megnyitottuk első öltönyszalonunkat, az eladó varrónőnk elvállalt egy máshonnan hozott nadrág javítását, és mivel nem sikerült, vissza kellett fizetnem az árát, ami több volt mint a vállalási ár tízszerese.

Ezért azt javaslom, ne kísérletezzen, nagyon kicsi a siker esélye, nem éri meg!

Mit ne csináljon az öltönyével?

  • Ne mossa ki! –Bocsánat, tudom, hogy ez Önnek nyilvánvaló, mégis, már láttam olyan öltönyt, amit nyilvánvalóan kimostak. Van persze kivétel is. Egyes öltönyök moshatóak. Ezek azonban speciális alapanyagokból és mosható kellékekből készültek, és már a vásárláskor öles betűk hirdetik a címkén, hogy az öltöny mosható. Ha kételye van, bizonyos, hogy az öltöny nem mosható, hanem csak vegytisztítóban tisztítható.
  • Ne vigye olyan tisztítóba, ahol nem tisztítanak nap mint nap öltönyöket. Az öltöny tisztításához de különösen a vasalásához speciális szakértelem és gépek kellenek. Lehet, hogy egy patyolat kitűnően kezeli az ágyneműt és a munkaruhát, de előfordulhat, hogy öltönyt nem túl gyakran visznek hozzájuk. Így vasalásához nincsen megfelelő gépük, kezelésében pedig nincsen gyakorlatuk.
  • Ne egye le! Evés közben vegye le a zakót, vagy használjon szalvétát. Különösen óvja világos öltönyét! Zsíros, olajos, paprikás vagy spenótos foltok az öltöny végét jelentik.
  • Ne égesse szét a vasalóval és ne gőzölje túl az elejét! A vasalás a legdrágább az összes eljárások közül, amiket a gyártás során alkalmaznak. Megpróbálhatja utánozni, de nem biztos, hogy sikerül. Ha az anyag kifényesedett, vagy elégett, már igen nehéz lesz helyrehozni. Hasonlóan, ha a túlzott gőztől elenged az elején a ragasztó és felhólyagosodik az anyag, már nem biztos, hogy az öltöny javítható.
  • Ne viselje minden nap! – Lehetőleg hagyjon ki két hordás között egy-egy napot, amikor gondosan kivállfázza öltönyét, és hagyja, hogy könnyen szellősen kirúgja magát. Ilyenkor egy jó öltöny visszanyeri formáját, és kiszellőzik.
  • Ne gyűrje össze! Ha szállítsa, tegye azt öltöny szállítására alkalmas speciális táskában, vagy ha az nincs, a csomagoláshoz fordítsa ki úgy, hogy a bélés legyen kifelé egyik vállát a másikba illesztve hajtsa hosszában ketté, úgy hogy a gallérokat és a besetzet is illessze össze. Na hajtsa össze keresztbe. De a legbiztonságosabb a vállfán történő szállítás
  • Ne vegye meg, az öltönyt, ha nem jó Önre! Készítéséhez egészen különleges technológiát, automata, öltésszámlálós gépeket használunk. Nem valószínű, hogy ezzel egyenértékűen meg tudják javítani a sarkon. Néhány olyan alakítás van, amire szándékosan előkészítjük az öltönyt: a nadrág hosszán és bőségén lehet úgy állítani, hogy az nem teszi tönkre az egész öltönyt, de már a zakó hosszához, bőségéhez vagy ujjának hosszához nem engednék senkit sem hozzányúlni, hacsak nem a gyárba viszi éppen vissza a darabot.

Az öltöny az egyik legértékesebb ruhadarab. Becsülje meg, meghálálja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük