Egy Jó Öltöny A Tabootól

Vestibulum commodo volutpat laoreet
2014-05-08
Az első találkozás az anyóssal
2016-03-25
Show all

Egy Jó Öltöny A Tabootól

Egy Jó Öltöny A Tabootól

Rengeteg különféle főanyagból, változatos funkciókra és alkalmakra, eltérő szabású öltönyöket gyártanak temérdek technológiával, a legkülönbözőbb értékben. Van azonban néhány olyan fontos jellemző, amit minden jó öltönynek tudnia kell:

 

Melyek ezek?

  1. Egy jó öltöny legyen sikkes, kifinomult, elegáns. Szépen kidolgozott szabásvonalak tegyék markánssá, mégis sokkal kultúráltabbá, komolyabbá viselőjét. A ruhadarab emelje társadalmi státusát, és dícsérje a férfi remek ízlését!
  2. De vigyázat! Egy jó öltöny feltétlenül legyen kényelmes. Ne feszengjen benne! Engedjen könnyű mozgást. Tudjon benne kapaszkodni a buszon, vagy vezetni a kocsiban. Ha leesik szíve hölgye zsebkendője, tudja fövenni anélkül, hogy eldurranna a nadrág az ülepén.
  3. Bár azt mondják, elég, ha a férfi csak egy fokkal szebb az ördögnél, nem vagyunk tökéletesek. Kinek kicsit hajlottabb a háta, görbébb a tartása, csöppet nagyobb a pocakja, vagy csapott a válla. Ha magunkra öltünk egy jó öltönyt, a legtermészetesebb amit elvárhatunk, hogy férfiasabbá tegyen: kijavítsa, de minimum csökkentse a tartáshibánkat, és megjelenésünket egy jó kategóriával emelje! 
  4. Egy férfi alkatán egy jó öltöny többet javít, mint hajdan a hölgyekén a kényelmetlen fűzők. Így aztán sokkal férfiasabbá tesz. Legyen szó akár egy kisportolt atlétáról, akár a Churcilli „Csak semmi mozgás!” elvét valló elpuhult úriemberről. Minden alkaton van mit javítani, kiemelni, vagy némileg csökkenteni a hatást! A tükörbe nézve erőt ad, jobb kedvre derít, de ha bárkivel beszélek, rögtön másként viszonyul hozzám, ezért könnyebben el tudom látni feladataimat.Egy igazán  jó öltöny mindig erősíti személyiségemet, kiemeli mondanivalómat, és így akár sikeresebbé is tehet. 
  5.  A profi kombináció , a színek, anyagok megfelelő harmóniája annyit emel a megjelenésemen, hogy nem csak kívülről kölcsönöz tartást, hfekete szurke csikos oltonyanem belülről is sokkal magabiztosabb vagyok benne. Nemhiába kedvelték és kedvelik a hölgyek az egyenruhás férfiakat. A forma és munkaruhák, vagy a speciális egyenruhák viselése egyedivé tesz és mutatja egy-egy csoporthoz tartozást. 
  6. Vannak aztán viszonylag általános elvárások. Így például a tartósságot sokan tekintik fontos paraméternek. A zsákvászon nem éppen selymes, vékony és puha, hanem igen durva és erős, viszont emiatt tartós anyag, nagy strapát kibír. Sajnos minél finomabb egy anyag, magától értetődően annál kevésbé tartós. 
  7. Érdekes, hogy a legtöbbünknek nagyon lényeges tulajdonság egy öltönynél, hogy legyen gyűrődésmentes. Itt viszont újra figyelembe kell vennünk, hogy számos természetes anyag, a selyem, a pamut, a gyapjú, a viszkóz, sajnos gyűrődik. Vannak kevésbé gyűrődő alapanyagok is, ezek viszont többnyire vagy nem természetesek vagy pedig vegyszerrel kezeltek. Így a legjobb megoldás itt is egy jó kompromisszum, a kevert szálas anyagok használata lehet. És ennek megfelelően nem is meglepő, hogy egy jó kevertszálas alapanyag akár még drágább is lehet, mint egy kevésbé finom tiszta gyapjú.
  8. Sokan tartjuk még fontosnak az alapanyag tapintását. Legtöbben azt szeretjük, ha az alapanyag puha, finom tapintású. Ez az esetek jelentős részében megoldható, többnyire felületi kezeléssel, esetleg bolyhozással, ez nagyban javíthatja a kényelmi, hordási tulajdonságokat, és még a kopásállóságot sem rontja jelentősen. 
  9. Ide kapcsolódik az is, hogy feleljen meg az időjárásnak, ne legyen túl meleg, vagy ha hőség van, akkor éppen ellenkezőleg – legyen hűvös tapintású! Ez már nem éppen a legolcsóbban kielégíthető kívánság, no de a legjobb öltönyökről lévén szó, akár ez is megoldhaó, csak kellően finom szálú gyapjút kell választanunk.
  10. szurke oltonyFontos még, hogy az alapanyag legyen stabil, jól tisztítható, színe ne kopjon ki, ne fakuljon és ne fogja össze a többi ruhadarabot, alsóneműt, inget stb. Alapkövetelmény, hogy ne göbösödjön, és az anyagot ne engedje el a ragasztó, azaz ne hólyagosodjon föl. 
  11. Feltétlenül legyen szépen megvarrva. A varratok legyenek egyenletesek, egyenesek, ne hullámozzanak, ne feseljenek ki! Hasonlítsuk össze! Az öltöny jobb és bal felének teljesen szimmetrikusnak kell lennie. A jobb és bal oldali gallér, besetz, ujja, eleje stb. egymásra borítva meg kell egyezzenek!
  12. Az alapanyag legyen jó esésű: se nem túl merev, mint egy bádogcső, sem pedig túl laza, mint egy selyem sál.  A kettő között: a darab rugalmasan tartsa meg a beleálmodott és vasalt fazont, de engedjen könnyű mozgást!  Bár nem közvetlenül testen viseljük, mégis fontos, hogy a darab ne legyen nagyon izzadós! 
  13. Nem elegáns az sem, ha nagyon csillog-villog, ami arra utal, hogy teljes egészében műanyagból készült! Egy öltöny sokat elárul rólunk, és éppen annyit árthat is nekünk, mint amennyit használhat! Bántó hibákat lehet elkövetni, és – egy kis odafigyeléssel – könnyedén ki is küszöbölni! Első benyomást csak egyszer tudunk tenni, utána korrigálni már igen-igen nehéz! 
  14. Nagyon sokan vannak, akik az autójukra milliókat, sőt tízmilliókat költenek, míg öltözködésüket elhanyagolják. Pedig a személyes megjelenéssel sokkal jelentősebb hatást gyakorolnak a partnerükre, mint az autójukkal, és egy tisztességes ruhatár nagyságrendekkel olcsóbb, mint egy autó. (Nem is beszélve arról, hogy egy kicsit távolabb is lehet parkolni 🙂 ) Öltönyt nagyon különböző alkalmakra és célokból választunk és viselünk. Ezeknek a speciális daraboknak különböző speciális igényeket kell kielégíteniük. 
  15. Teljesen mást kell tudnia egy biztonsági őr egyenruhájának, és egy ballagó öltönynek.  Mást várunk egy esküvői szmokingtól és mást egy halotti öltönytől. Más a fontos egy pincérnek és más egy üzletembernek. 

Feltétlenül arra bíztatom, hogy ruházzon be egy kis időt, energiát az öltözködéssel kapcsolatos néhány főbb szabály megismerésébe, és ezeket megismerve alakítson ki magának egy a saját céljainak leginkább megfelelő ruhatárat!

TABOO – Éld meg a vágyaidat !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük