Alkalomhoz illő öltözet – Március 15.

Vestibulum commodo volutpat laoreet
2014-05-08
Az első találkozás az anyóssal
2016-03-25
Show all

Alkalomhoz illő öltözet – Március 15.

Alkalomhoz illő öltözet – Március 15.

Március ujjongó idusa!


kokarda12 Alkalomhoz illő öltözet – Március 15.  Történelmünk egyik legjelentőségteljesebb eseménye a dicsőséges 1848-as év március idusához kötődik. Nemzetünk identitásának alapkövének letételét az ifjúság indította el. Vér nélkül sikerült érvényt szerezniük a mára széles körben ismert 12 pontnak. A szabadságharc célja az áprilisi törvények védelme és Magyarország teljes körű függetlenségének kivívása volt. Az utolsó rendi országgyűlés hozta az áprilisi törvényeket amely 31 cikkelyből állt. Ez magában foglalta a 12 pontot és biztosította Magyarország polgári demokratikus fejlődését és rendi államot parlamentárissá alakította. Ezt a törvénycsomagot március 16-án I Ferenc osztrák császár, magyar és cseh király fia, V. Ferdinánd vonakodása ellenére szentesítette a Pest-Budán történt események nyomására.

Bécs után Pesten is kitört a forradalom, európát nagy hirtelenséggel felkapta a szabadság lángoló eszméje. A császári udvar meghátrált, engedett a követeléseknek. Március 17-én gróf Batthyány Lajost kinevezték miniszterelnöknek majd megalakult az első független magyar kormány, mely már nem a királynak, hanem a magyar országgyűlésnek, azaz a magyar nemzetnek tartozott felelősséggel. Ígylett felelős, független kormány.

 

A nemzeti kérdés sosem látott jelentőséget kapott a magyar és a Magyarországon élő kisebbségek körében. A Habsburg udvar az ellentétek kiélezése mellett támogatta a nemzetiségi felkelőket és megtámadta a független Magyarországot. Kossuth kétszázezer honvédet verbuvált. Az osztrák udvar nem titkolt célja az áprilisi törvények eltörlése, amire az országgyűlés nem hajlandó. Két lehetőség van: meghódolás a jóval nagyobb és erősebb hatalommal szemben vagy önvédelmi harc amivel a törvényesen kivívott jogokat védik. Ezzel a mozzanattal egy reményteljes harc veszi kezdetét a Habsburg birodalom ellen. Lengyel, bécsi és német, olasz légiók érkeznek a segítségünkre, hogy együtt emelhessük magasba a szabadság zászlaját.

 

Százhatvanhárom éve robbant ki bátor forradalmunk és szabadságharcunk, melyről máig tiszteletteljes kötelességünk a méltó megemlékezés és ünneplés.

 

Minden év március 15-én nem látni hazánkfia polgárt az utcákon nemzeti színű kokárdával, „ünneplőbe” bújunk, boldogsággal gondolunk őseinkre. Ezen az ünnepen klasszikus a fehér ing és a fekete nadrág melynek összképét a kokárda emeli igazán ünnepélyessé. Ajánlunk mellé bármilyen sötét színű öltönytöltönyzakótzakót, időjárástól független kabátot.

TABOO – Éld meg a vágyaidat!TABOO: Éld meg a vágyaidat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük